Hayvancılık

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Sayfalar

14 Şubat 2012 Salı

Angora Tavşanı özellikleri

Angora Tavşanı
Angora tavşanının özelliği , tavşan özellikleri , tavşan çetişleri, ve angora tavşanı ile ilgili bilgiler.
Ankara tavşanının Ingiliz, Rus, Fransiz, Satin, Alman, Giant, Çin, Tanghang Ankara tavşanı gibi birkaç lokal tipi vardir.
Fransiz ve Satin Ankara tavşanlari ile Alman ve Giant Ankara tavşanlari birbirlerine benzer özellikler gösterir. Ingiliz Ankara tavşanı en küçük yapida ve en ince elyaf yapisina sahip tiptir. Giant ve Tanghang Ankara tavşanlari en iri yapida olan tiplerdir.

Ayrica Ankara tavşanının 12 degisik rengi mevcuttur, ama en çok tercih edileni albino olan beyaz Ankara tavşanıdir. Diger renkler içinde en önemlileri siyah, mavi, sari, gri, kahverengi, sinsilla ve sincap renginde olanlardir. Beyaz olanlarin tüyleri sik, ipek gibi ince ve uzundur.

Disilerde canli agirlik erkeklerden daha fazladir. Entansif bakim kosullarinda Ankara tavşanlarinda ortalama ticari ömür dört yil kadardir.

Vücut agirligina bagli olarak Ankara tavşanından yilda elde edilen yün miktari, koyunun bir kg canli agirligina karsilik alinabilen yünün yaklasik dört kati kadardir (bir kg canli agirlik basina koyundan 50 – 70 g yün alinirken, tavşandan 200 – 250 gr. yün elde edilmektedir). Tavşan yününün ortalama % 98 saf yün orani göz önüne alinacak olursa, yün üretiminde koyundan 7 – 8 kat üstün oldugu açikça görülmektedir.

Ankara tavşanı yetistiriciliginde et, gübre, deri gibi yan ürünler de isletmeye önemli bir ekonomik gelir saglamaktadir. Eti yenen hayvanlar içinde sellülozca zengin olan ve kolay sindirilemeyen yemleri en iyi degerlendiren hayvan tavşandir. Yedigi yemleri ete dönüstürme orani çok yüksektir. Tavşan eti proteince zengin, yag, kolesterol ve kalori orani çok düsüktür. Kolesterol miktari dana ve koyun etinde 71 mg/100 g, tavuk etinde 98 mg/100 g olmasina karsin, bu oran tavşan etinde 65 mg/100 g kadardir. Et üretimi için genellikle üç aylik tavşanlarin kesilmeleri önerilmektedir. Ayrica tavşan eti oldukça lezzetli bir ettir. Özellikle Ankara tavşanı kafeste yetistirildigi için eti diger tavşanlara göre daha yumusaktir. Tavşan eti çabuk piser ve hazmi kolay oldugu için özellikle yaslilara ve damar sertligi olan hastalara tavsiye edilebilecek bir yiyecektir. Kalorisi düsük oldugundan, sismanlatmadigi için bir rejim yemegi olarak tüketilmektedir. Tavşan eti, restoranlar, salam ve sosis üreten isletmeler, kedi ve köpek mamasi yapan kisiler tarafindan talep edilmektedir.

Tavşan gübresinin azot, fosforik asit ve potasyum orani yüksek oldugu için çiçek ve sebze yetistiriciligi için çok uygun bir gübredir. Tavşan gübresi bitki ve çimenleri yakmaz, kolayca topraga karisir. Gübre ya taze veya çesitli islemlerden geçirilerek, özelligini kaybetmeyip uzun süre kullanilabilen bir ürün haline getirilip, satisa sunulabilir.

Tavşan derisi, ayakkabi, terlik, oyuncak, eldiven, sapka ve güderi yapiminda kullanilmaktadir. Ayrica, iyi yolunmus tavşan derilerinden tutkal yapiminda da yararlanilmaktadir. Tavşan derisi degeri düsük olsa da kürk olarak kullanilabilir. Ancak, Ankara tavşanı postu kürkçülükte kullanilmamaktadir.

Bunun disinda, tavşan kanindan yem ve ilaç sanayisinde, tavşan beyni ve bazi dokularindan, ilaç hazirlanmasi amaciyla ilaç sanayisinde yararlanilmaktadir. Tüm dünyada oldugu gibi ülkemizde de tavşan kuyrugu ve arka bacaginin nazara ve sansa iyi geldigi düsüncesiyle, bu ürünler hediyelik esya olarak kullanilmaktadir.


KAYNAK:http://www.kolayciftcilik.com/kumes-hayvanciligi/angora-tavsani-ozellikleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen Yorumlarınızı Yazınız...

Admin






Domain
 

Anasayfa Site Haritas Gizlilik Politikas