Hayvancılık

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Sayfalar

26 Şubat 2014 Çarşamba

KUZU BÜYÜTME

KUZU BÜYÜTME
KUZU BÜYÜTME
Doğumdan sonra kuzu hem çevre koşullarına hem de sütten kesime adaptasyonda sorunlar yaşayabilir. Bu adaptasyon aşamalarında özellikle besleme ile ilgili önemli değişimler olur.
 Doğumdan sonra hayvan steril ve izole edilmiş bir çevreden, çevre koşullarının çok değişken olduğu ve önemli kontaminasyonların ortaya çıkabileceği başka bir çevreyle karşılaşmaktadır. Prenatal (doğum öncesi) dönemdeki beslenmede plesanta aracılığıyla sürekli enerji kaynağı olarak glukoz, N kaynağı olarak da aminoasit sağlanmaktadır. Halbuki doğumdan sonraki tek kaynak kolostrum ve süttür. Bu plesantal beslenmedeki sürekli besin temininden çok farklıdır. Emen kuzu esas olarak yağlar, karbonhidratlar ve proteinler alırlar.

 Bu beslenme fizyolojisi açısından bir değişimdir. Bunun yanında beslenme fizyolojisi açısından sütten kesimde kuzu çok daha farklı bir değişime adapte olmak zorundadır. Bu aşamadan sonraki 
ana enerji kaynakları uçucu yağ asitleridir ve kuzu kendi rumen mikroflorasına sahiptir. Bu yolla hem selülozlu materyallerin sindirimi, hem de NPN maddelerin kullanımı söz konusu olabilmektedir. 
Yetiştirme sistemlerine, hayvanın performansına ve yetiştirme yönüne bağlı olarak sütten kesim işlemi 4-16 hafta arasında değişmektedir. Koyun sütünün önemli olduğu durumlarda 5-6 haftalık bir dönemi, süt kuzusu olarak kesim yapılan koşullarda 5-6 haftalık bütün yetiştirme periyodunu veya merada anası ile birlikte barındırma durumunda 100 günü aşan uzun süreleri kapsayabilir.

kaynak:http://www.muratgorgulu.com.tr/ckfinder/userfiles/files/13-KUZUBUYUTME_%20XI.pdf





Domain
 

Anasayfa Site Haritas Gizlilik Politikas